Informace k Prohlášení 2024

Obecné pokyny

Pro uplatnění slev na dani či daňového zvýhodnění na děti je potřeba vyplnit elektronicky prohlášení k dani. V případě, že prohlášení k dani nevyplníte do 15. 2. 2024, bude Vám zpětně zrušena sleva na dani za leden 2024 (neplatí pro zaměstnance, kteří nastoupili do pracovního poměru v průběhu roku 2024).

Podepsat prohlášení k dani a uplatnit slevy na dani lze pouze u jednoho zaměstnavatele za daný měsíc. Prohlášení k dani vyplníte v modulu „Prohlášení poplatníka“.

Daňové rezidenství v České republice

Pokud se v průběhu zdaňovacího období zdržujete ve více státech, je potřeba dle následujících otázek určit daňové rezidenství (přičemž pokud nemůže být rozhodnuto na základě první, přichází na řadu druhá, poté případně třetí atp):

1) Máte k dispozici bydlení v obou státech?

2) Středisko životních zájmů – kde máte užší osobní a ekonomické vztahy?

3) Kde se v daném roce převážně zdržujete?

4) Zdržujete se v daném kalendářním roce na území České republiky alespoň 183 dnů?

5) Státní občanství?

6) Vzájemná dohoda – mezi státy, které si rezidentství nárokují?

Slevy na dani / daňové zvýhodnění na děti

1) Sleva na poplatníka – Sleva na dani ve výši 2 570 Kč bude uplatněna každý měsíc ve mzdách. Může požádat každý zaměstnanec.

2) Sleva na invaliditu – pro uplatnění doložte Potvrzení o výplatě důchodu, výměr o přiznání invalidního důchodu případně kopii průkazu ZTP/P Rozhodující je okamžik přiznání invalidity. Sleva bude uplatněna od následujícího měsíce. Invalidní důchod I. nebo II. stupně – Základní sleva na invaliditu – sleva na dani ve výši 210 Kč/měsíc. Invalidní důchodu III. stupně – Rozšířená sleva na invaliditu – sleva na dani ve výši 420 Kč/měsíc. Držitel průkazu ZTP/P – Sleva na držitele průkazu ZTP/P – sleva na dani ve výši 1 345 Kč/měsíc.

3) Sleva na studenta – Sleva na studenta je od 1.1.2024 zrušena. Slevu na studenta lze naposledy uplatnit ve zdaňovacím období 2023. Naposledy je tedy možné uplatnit nevyužitou slevu na studium v ročním zúčtování daně za rok 2023.

4) Daňové zvýhodnění na děti – pro uplatnění doložte Rodný list, Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků, že daňové zvýhodnění neuplatňuje (případně čestné prohlášení druhého z poplatníků, pokud nemá zaměstnavatele) Dítě musí žít ve společné domácnosti s tím, kdo si zvýhodnění uplatňuje. Lze uplatnit do věku 18 let. V případě, že dítě studuje, do věku 26 let. Pokud je dítě starší 18 let, zaškrtněte pole „zletilé dítě“ a nahrajte potvrzení o studiu. V případě, že máte více dětí, musíte si určit pořadí dětí „Uplatňuji/neuplatňuji nárok ve výši na:” N – děti, na které daňové zvýhodnění neuplatňujete 1. dítě – daňové zvýhodnění ve výši 1 267 Kč/měsíc 2. dítě – daňové zvýhodnění ve výši 1 860 Kč/měsíc 3. a každé další dítě (vždy označte 3.) – daňové zvýhodnění ve výši 2 320 Kč/měsíc Pokud byl dítěti přidělen průkaz ZTP/P, daňové zvýhodnění se zdvojnásobuje + přiložte kopii průkazu ZTP/P dítěte (zaškrtněte pole „ZTP/P“). Je nutné vyplnit údaje o osobě (druhý z poplatníků), která vyživuje dítě ve společné domácnosti, a doplnit informace ohledně zaměstnavatele této osoby. V případě, že Vám bylo dítě svěřeno do péče, je nutné vložit Rozhodnutí soudu o svěření do péče.

Pokud dojde během zdaňovacího období ke změnám údajů uvedených v prohlášení (podmínky pro poskytnutí slev a daňového zvýhodnění), musíte tuto skutečnost oznámit prostřednictvím změnové části, a to nejpozději poslední den v měsíci, kdy ke změně došlo.

Změnová část

Po rozkliknutí prohlášení k dani za daný rok, vyberte nahoře sekci Změnová část:

Sleva na invaliditu: Začátek uplatnění slevy na invaliditu – doložte Potvrzení o výplatě důchodu, výměr o přiznání invalidního důchodu případně kopii průkazu ZTP/P.

Ukončení slevy na invaliditu – doplňte měsíc zániku invalidity.

Daňové zvýhodnění na dítě: Vyplňte údaje o dětech či změnu v pořadí uplatnění. Při narození dítěte je potřeba do popisu napsat – Narození dítěte Dále nahrát rodný list dítěte a Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků, že daňové zvýhodnění neuplatňuje (více informací výše v sekci Daňové zvýhodnění na děti)

Ukončení prohlášení k dani: Pokud již nechcete uplatňovat slevy na dani, vyberte změnu „Ukončení prohlášení k dani a doplňte měsíc, kdy budou slevy naposledy uplatněny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *